tisdag 9 december 2014

Lucka 10


Flickan med svavelstickorna av H.C. Andersen
 
  FramsidaEn saga som jag minns särskilt mycket från min barndom är Flickan med svavelstickorna av H.C. Andersen. Sagan är sorglig och slutar olyckligt. Jag tyckte förstås väldigt synd om flickan och samtidigt tyckte jag mycket om att titta på de vackra bilderna i boken.

Linda Lindroth (lärare i fyran)

 
Sagan handlar om en fattig flicka som på ger sig ut barfota i snön på nyårsafton för att sälja svavelstickor (tändstickor). Men ingen vill köpa av henne. Hon ser hur människorna firar nyår i husen medan hon går ute och fryser. Hon vågar inte gå hem för hon kan få stryk eftersom hon inte har sålt en enda svavelsticka. För att värma sig tänder hon svavelstickor och ser vackra syner av mat, värme och lyckliga familjer. Hon ser sin döda mormor och ber henne att ta henne med sig och tänder eld på alla svavelstickorna.

 
 
På morgonen hittas den lilla flickan död och ihjälfrusen, med röda kinder och ett leende på läpparna. Alla tycker det var tragiskt men ingen förstår vilken glädje hon haft precis innan hon dog.
Vill du lyssna på sagan klicka här! 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Love, flytten och smällen

Titel: Love, flytten och smällen Författare: Eva Funck Illustratör: Filippa Widlund Genre: Vänskap, Humor, Sorgligt Utgivningsår: 20...